13 Ocak 2013 Pazar

Gloksinya Çiçeği Bakımı Yetiitirilmesi ve Çoğaltılması



        Gloksinya Çiçeği

      Gesneriaceae familyasından olan bir tür saksı bitkisidir. En çok tanınmış türü olan Gloksinya'dır. Ana yurdu Brezilya olan gloksinyalar mor, kırmızı , eflatun renkli kadifemsi ve çan biçiminde açarlar. Gariptir ki yapraklarının toprağa değdiği yerden yeni bitkiler verirler. Çelikleme yöntemiyle de çoğalmaktalar. Sıcaktan hoşlanırlar, bakımı özen isteyen bir çiçektir.Yaz aylarında açarlar. Afrika menekşesi ile benzerdir,bu çiçek ev şartlarında kolaylıkla yetişir. Satın alırken çok miktarda açılmamış goncası olmasına dikkat edilmelidir..

ÖZELLİKLERİ:

IŞIK MİKTARI:

 Direkt günışığı görmeyen fakat aydınlık bir yer onun için idealdir.
ISI: En az 14-16 c.yeterlidir.Direkt hava akımı zarar verir.
SULAMA MİKTARI: 

Toprağı nemli olmalı, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçek ve yapraklara su değmemesi için çaba sarfedilir. Su; dinlendirilmiş ılık su olmalıdır. NEM:  Saksının tabağının geniş olmasına özen gösterilip, içine çakıl taşları konulmalıdır. Saksı çakıl taşlarının üzerine yerleştirilir. Tabağa bir miktar su konulur. Böylece buharlaşan su bitkiyi nemli tutar.
Bitkinin çiçekleri savrulduktan sonra sulama azaltılır. Yaprakları sararınca saksı serince bir yere alınır. İlkbaharda kalın kökler dikkatle çıkarılıp,taze humuslu toprağa yeniden ekilir.  Ilık ve aydınlık bir yere bırakılır. Yapraklanıncaya kadar sulanmaz.

2 yorum:

  1. gerçekten harika bir çiçek ama ben aşırı su vedim onun için çiçeğim kötü oldu.Bakalım kendisini yenileyecek mi

    YanıtlaSil

GOOGLE ANALİST KODUGOOGLE ANALİST KODU